5.23.2007

Basescu, sanctionat cu avertisment pentru 'tiganca imputita'

Presedintele Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba a declarat ca CNCD a decis sa-l sanctioneze cu avertisment pe presedintele Traian Basescu pentru ca s-a exprimat folosind expresia "tiganca imputita". Asztalos a mai afirmat ca aceasta se incadreaza ca fiind discriminare. Decizia CNCD poate fi contestata in 15 zile, termen in care va fi facuta publica si motivatia scrisa.

"A trebuit sa analizam intentia, scopul cu care a facut aceste declaratii, daca nu a existatoi intentie, a avut un efect public o declaratie sau alta, perceptia pe care a dorit-o, au fost mai multe aspecte pe care le-am analizat", a mai afirmat Asztalos.

Decizia CNCD cuprinde si recomandari cu privire la limbaj, considarand ca cel folosit in acest caz de Traian Basescu "nu este adecvat pentru spatiul public si pentru functia de inalt demnitar".

Apelativul "pasarica", adresat de Basescu jurnalistei, membrii CNCD sunt de parere ca "fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala".


CNCD, sesizat de Romani Criss

Intr-un comunicat de presa Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii arata ca a fost sesizat de asociatia Romani Criss cu privire la incidentul din 19.05.2007, cand dl. Traian Basescu, presedintele Romaniei a smuls telefonul unei reporterite a postului Antena 3, care il filma in timp ce acesta era la cumparaturi, adresandu-i-se cu apelativul "pasarica".

De asemenea, Colegiul Director a fost sesizat si cu privire la aspectele referitoare la considerarea jurnalistei drept "tiganca imputita", arata comunicatul.

Presedintele si-a cerut scuze fata de comunitatea rroma cat si fata de ziarista pentru limbajul folosit.

Potrivit unui comunicat de presa, semnat de purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, seful statului regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica si a provocat un nemeritat prejudiciu moral ziaristei.

Mai mult, Traian Basescu o roaga pe jurnalista sa accepte scuzele sale sincere pentru situatia creata. In comunicat se mentioneaza, totodata, ca formula de adresare a fost utilizata de Traian Basescu sub imperiul unei stari de maxima presiune publica si mediatica.

Cum s-a petrecut incidentul

Aflat sambata la cumparaturi intr-un supermarket, presedintele Traian Basescu i-a smuls din mana jurnalistei Andreei Pana, telefonul cu care era filmat, fiind suparat de insistenta cu care aceasta-l urmarea. Seful statului a refuzat sa-i restituie telefonul spunand ca-l va primi in zilele ce urmeaza.

Presedintele ar fi bagat telefonul in buzunar, dar a uitat sa-l inchida, acesta inregistrand o discutie avuta cu sotia sa in care reporterul Antenei 1 era facuta "tiganca imputita".

Jurnalista si-a primit telefonul cateva ore mai tarziu prin intermediul colegilor ce filmau la sediul de campanie al presedintelui. (Hotnews)


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole