5.05.2007

Antioxidanti

Antioxidanti - Substante nutritive care asigura calitate vietii.
Cercetari recente au dus la descoperirea ca un numar considerabil de substante toxice actioneaza nociv in mod indirect, producand substante biochimice numite “radicali liberi”. Radicalii liberi aparuti in organism afecteaza pe doua planuri: in plan biochimic au tendinta sa atace si sa distruga membranele celulare ajungand chiar sa omoare celula.
In al doilea rand radicalii liberi au o proprietate unica de a se reproduce din nou si din nou pana ce devasteaza complet membrana celulara.
In lipsa unui sistem special rezistenta la radicali liberi, chiar si o cantitate infima din aceste materii toxice, ar fi fost fatala, pentru ca ele pur si simplu trec de la celula la celula, distrugandu-le stratul superficial, pana cand toate devin incapabile de munca.
Radicalii liberi se gasesc in aerul poluat cu smog, fum, praf industrial, gaze de esapament. Acest aer inspirat creeaza radicali liberi activi in organismele vii. Scade considerabil eficienta plamanilor, mai ales la cei in varsta. Fumul de tigara, prezenta caruia o putem controla, declanseaza producerea radicalilor liberi in organism.
Un organisma afectat de radicalii liberi este foarte sensibil la raceala, boli virale etc.
Chiar si organismul insusi produce partea sa de radicali liberi in procesul de functionare prin arderile ce se produc in cadrul metabolismului. Practic toate procesele metabolice, mai ales cele implicate in producerea de energie produc o cantitate de radicali liberi in calitate de reziduuri. Acest lucru se intampla pentru ca mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea minunatei molecule datatoare de viata – oxigenul. Organismul practic “arde” anumiti nutrienti pentru generarea energiei analog cu arderea benzinei intr-un automobil. Procesul de transformare a carburantului in energie prin legarea chimica a oxigenului se numeste “oxidare”. Chiar si organismul nostru nu-si arde sau (oxideaza) complet combustibilul.
Unele produse nocive de oxidare partiala a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalentii smogului in organism. Radicalii liberi generati in interiorul organismului dauneaza la fel, ca si cei declansati de mediul poluat, membranei celulare.
Din fericire organismul are un sistem demn de laude pentru a minimaliza prejudiciile aduse de poluantii toxici, de procesul vital de oxidare, de infectii si substante otravitoare. Aceasta protectie este o parte a sistemului imunitar ce anihileaza atacul virusurilor si a altor agresiuni. O parte speciala a protectiei de radicali liberi si reziduurile oxidarii e asigurata de actiunea sinergica a unor elemente nutritive si enzime specifice. Aceste substante se numesc antioxidanti.
Acesti antioxidanti sunt compusi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele.
Radicalii liberi, neanihilati de antioxidanti, s-au asociat cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Recentele studii medicale au aratat ca acesti antioxidanti pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire. Sistemul imunitar de aparare a organismului necesita o nutritie buna. Exista anumite elemente nutritive cu un rol deosebit in apararea organismului de atacul radicalilor liberi.
Iata cateva dintre ele:
Vitamina E - prezenta in legume de culoare verde, oua, germeni de grau, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamina esentiala, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale, incluzand si acizii grasi Omega-3. Vitamina E este, de asemenea, un cofactor la productia unei molecule antioxidante importante: Glutatione. Experimentele aratat ca vitamina E reduce daunele produse de componentii smogului.
Vitamina C - importanta in sistemul de regenerare a organismului. Este adanc implicata in functionarea corecta a sistemului imunitar. Se gaseste in citrice, brocoli, ardei si multe alte fructe si legume.
Viamina A - (sub forma provitamina – caroten). Este continuta in morcovi, spanac, verdeata.
Are proprietati de antioxidant natural extrem de important pentru apararea plamanilor de actiunea nociva a fumului de tigara si smogului.
Vitamina B - Se gaseste in banane, verdeata, morcovi, mar, cartof, una dintre cele mai importante vitamine pentru apararea organismului. Ajuta la mentinerea sanatatii membranelor mucoase a sistemului respirator. Asigura o bariera naturala in calea infectiilor.
Seleniu - probabil cel mai important dintre antioxidanti pentru sanatatea umana, este factorul cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se gaseste in tarate, telina, usturoi, peste, mazare, dar este deseori insuficient in dieta omului modern.
Beta-caroten - Este un carotenoid precursor al vitaminei A. Distruge radicalii peroxid si oxigenul atomic. Protejează lipidele care sunt vulnerabile, insa nu la fel de eficient ca vitamina E. Beta-caroten se gaseste in morcovi, cartofi dulci şi varza.
Alti antioxidanti

Au fost evidentiati si alti antioxidanti, testati mai ales in vitro, dar care pot avea un efect dublu, pro si antioxidanta in functie de concentratie dar si de alte conditii. Multi dintre acestia antioxidanti sunt naturali.
Acidul uric.
Bilirubina.
Metalotioneine.
Albumina.
Aminoacizi.
Multe fructe, vegetale, cereale si uleiuri din vegetale contin antioxidanti naturali. Oricum, in zilele noastre atat de agitate, nu avem intotdeauna timpul si posibilitatea sa mancam ceea ce ne poate asigura o sanatate buna. Lipsa acestor antioxidanti poate fi suplinita prin diverse suplimente alimentare.
Pastile cu antioxidanti:


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole