Hemoroizi
Definitie
Hemoroizi - dilatatiile venelor situate la nivelul canalului anal si rectului inferior, pachete hemoroidale ce pot atinge dimensiuni suparatoare si pot fi exteriorizati prin anus, complicandu-se in diverse moduri - sangerare prin fisura la baza acestora sau prin fistula venoasa, tromboza hemoroidala sau prolaps.
Clasificare
Acesti hemoroizi sunt clasificati in functie de localizare in interni - situati in interiorul canalului anal si externi - iesiti afara din canalul anusului.
Cauzele din care apar acesti hemoroizi sunt multiple:
- constipatia cronica
- sarcina
- imbatranirea
- boli de ficat
- tumori ale rectului ce apasa pe venele de la acest nivel.
Simptomele aparitiei de hemoroizi:
Prezenta acestor hemoroizi pot cauza numeroase probleme si inconveniente bolnavului:
- fisurile anale ce pot provoca dureri intense si sangerari importante
- abcese perianale (colectii de puroi situate in regiunea din jurul anusului cu posibilitatea agravarii acestora prin extensie in vecinatate sau cu evacuare spontana si eventual reaparitie ulterioara)
- fistule perianale (comunicare anormala intre rect sau canalul anal si regiunea vecina)
- manacarime la nivelul anusului
- iesirea acestor hemoroizi prin canalul anal cu revenirea lor dificila si dureroasa.
Complicatii survenite in urma aparitiei hemoroizi.lor:
Cea mai frecventa complicatie a hemoroizi.lor interni este reprezentata de sangerarea acestora datorata ranirii lor de catre materiile fecale tari in cazul constipatiei. Sangerarea este cu sange rosu proaspat ce apare odata cu scaunul, fiind observata in vasul de toaleta sau pe hartia igienica, care ingrijoreaza de cele mai multe ori bolnavul.
O alta complicatie a acestor hemoroizi este procidenta lor, adica trecerea lor prin orificiul anusului devenind greu de trecut inapoi in canalul anal, fiind durerosi si inflamati.
Hemoroizii externi se pot complica prin trombozare si inflamare prezentand durere la acest nivel, foarte suparatoare pentru bolnav. Si hemoroizii externi pot sangera.
Sunt frecvente aparitiile de hemoroizi?
Aceasta afectiune este extrem de raspandita si apare atat la persoanele de sex masculin cat si la cele de sex feminin. Aproximativ jumatate din populatia cu varsta peste 50 de ani prezinta hemoroizi, in cele mai multe cazuri hemoroizi necomplicati si care in aceasta faza nu supara bolnavul.
O situatie fiziologica in care e frecventa aparitia hemoroizi.lor este sarcina. Aparitia lor in timpul sarcinii se datoreaza presiunii pe care o exercita uterul gravid (ce poate ajunge la termen un volum de cca. 5 litri) asupra vaselor de sange in care se varsa plexurile hemoroidale si creaza conditiile propice de aparitie a dilatatiilor venoase. In aceasta situatie insa, aparitia lor e temporara, dupa nastere disparand conditiile favorizante dispar si hemoroizii.
Diagnostic si investigatii (cand apar simptomele de hemoroizi)
Sustinerea unui astfel de diagnostic trebuie sa fie rezultatul unei investigari minutioase a regiunii dar si a unui studiu complex al bolnavului.
In cazul unei sangerari ce apare prin scaun, pentru a putea sustine diagnosticul de hemoroizi sangeranzi, medicul va trebui sa exploreze bolnavul pentru a face deosebirea dintre o sangerare datorata hemoroizilor si cea datorata altor cauze – cel mai frecvent un cancer de intestin gros.
Tuseul rectal este o manevra obligatorie si de rutina a oricarui bolnav si in special a celor ce acuza simptome in aceasta regiune. Aceasta explorare care poate oferi informatii pretioase referitoare la regiunea nausului, se efectueaza cu manusa si lubrifiant cu bolnavul asezat in coate si genunchi sau pozitie ginecologica. Pentru o examinare mai complexa se poate utiliza anuscopul sau rectoscopul. Examinarea directa a rectului poate fi efectuata si prin recto-colonoscopie, ce va permite si vizualizarea sigmoidului si a intregului colon excluzand astfel eventuale leziuni patologice cu sangerare.
Tratament pentru hemoroizi
Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia.
In cazul hemoroizilor de mici dimensiuni necomplicati si care nu dau simptome suparatoare pentru bolnav, nu este nevoie de un tratament ci mai cu seama de evitarea conditiilor favorizante complicarii lor: constipatie, eforturi repetate de tuse, iritarea acestora printr-o alimentatie condimentata excesiv, sezutul timp indelungat, etc.
In cazul inflamarii acestor hemoroizi, trombozei hemoroidale si iritatiei hemoroizilor tratamentul recomandat este in general aplicarea locala de unguente cu continut de substante antiinflamatoare, analgezice sau chiar substante anestezice, supozitoare cu continut similar, iar in cazurile asociate cu constipatie se vor administra laxative.
Igiena locala riguroasa reprezinta un element de maxima importanta. Sub tratament, simptomele vor dispare in cateva zile. Aplicarea acestor unguente si supozitoare va continua o perioada si dupa disparitia simptomelor pentru a evita reaparitia acestor hemoroizi si a simptomelor. Bolnavul va evita in continuare episoadele de constipatie prin reglarea alimentatiei si/sau administrarea laxativelor la nevoie. Un regim igienic si alimentar adecvat va fi stabilit la recomandarea medicului, si va contine o proportie adecvata de fibre vegetale continute in special in cereale, fructe si legume.
In cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mari, care ies prin orificiul anal, medicul va incerca reintroducerea lor in interiorul anusului, iar dupa episodul acut inflamator pacientul va face un nou control medical pentru reevaluarea leziunilor si stabilirea tratamentul ulterior.
Numai dupa disparitia simptomelor de inflamatie se poate interveni chirurgical (frecvent sub rahianestezie) practicandu-se scoaterea hemoroizilor, aceasta fiind singura modalitate terapeutica curativa - hemoroidectomia.
Se mai pot aplica in scop curativ si alte tehnici pentru tratarea hemoroizi lor, cum ar fi:
- legarea cu benzi elastice a radacinii pachetelor hemoroidale
- injectarea substantelor sclerozante in hemoroizi
- coagularea cu laser, etc.
Prevenire
Singura modalitate de a preveni aparitia acestor hemoroizi este eliminarea factorilor predispozanti: constipatia, iritatia locala, sezutul prelungit, etc.
Pentru a elimina acesti factori este nevoie de:
- regim alimentar regulat cu alimente cu continut crescut de fibre vegetale cu rol in reglare a peristalticii (miscarilor tubului digestiv)
- mod de viata sanatos cu miscare, sport si evitarea sedentarismului
- evitarea condimentelor si alcoolului, mai ales in timpul crizei hemoroidale.
Pentru a afla mai multe folositi Google Search
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu