5.29.2007

Bacalaureat 2007 cu subiecte la liber

Pe 25 iunie - in mai putin de o luna deci - incepe bacalaureatul, iar absolventii de liceu intra in focuri. Ca aproape in fiecare an, ceva se schimba. In 2007, ministrul Hardau a dezlegat „secretul subiectelor” si toate variantele de probe pe care trebuie sa le parcurga absolventii de liceu sunt „free” pe internet. Acesta masura anti-frauda ii multumeste pe elevi, dar si pe profesori, care spun ca in sfarsit au „pe ce” sa munceasca cu elevii.

Examenul de maturitate, cum i se mai spune in popor bacalaureatului, este deocamdata singurul instrument de evaluare a rezultatului celor 12 ani de scoala prin care trece un elev.

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) nu are inca niciun studiu despre cat de bine sunt pregatiti elevii, cu toate ca legea spune ca o data la trei ani, fiecare scoala ar trebui sa treaca printr-un proces de evaluare.

In momentul de fata, ARACIP - alaturi de ceilalti factori implicati in sistemul de educatie - lucreaza la definirea termenului de calitate in invatamant si inca nu se poate problema unui studiu national despre cat de eficienta este scoala romaneasca.

Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al Universitatii „Babes Bolyai” si fost ministru al Educatiei, spune ca din moment ce metodologia de bacalaureat se modifica de la an la an, nu ne putem face inca o idee daca in Romania se face scoala.

„Exista o problema a relevantei disciplinei intrucat materiile de bacalaureat se schimba aproape de la an la an. Fiecare ministru vine si isi pune amprenta asupra metodologiei si organizarii examenului de bacalaureat. Ar trebui sa existe o stabilitate.
Rezultatul acestor examene nu ajuta generatiile decat sa se masoare cu ele insele si nu in raport cu celelalte, si din aceasta cauza nu putem vedea daca invatamantul are sau nu parte de o evolutie in ceea ce priveste calitatea”, a declarat Marga.

Instabilitatea, spune fostul ministru, este o problema si in cazul organizarii examenului. „Seriozitatea organizarii examenului este si ea o problema. La noi, metodologia de organizare se schimba in functie de gustul ministrului. Nu e important daca subiectele sunt sau nu publicate pe internet, important este ca programa sa fie respectata".

Profesorii sunt insa ceva mai linistiti in acest an. „Eu m-am apucat deja sa lucrez cu ei si am ajuns, in acest moment sa ii urc pe toti la nota 6” a declarat presedintele asociatiei EduCer, Stefan Vlaston, care preda matematica la un liceu bucurestean.

Din cate spune el, postarea pe internet a subiectelor va avea numai efecte pozitive, pentru ca „fiecare va sti ce are de facut”.

„Atat profesorii, cat si elevii au o tinta clara, dar asta nu inseamna ca in acest an se vor lua note mai mari. Partea buna este ca se elimina tentativele de fraudare a examenului si multi dintre elevi se vor apuca de invatat incercand sa rezolve subiectele de bac”, spune Vlaston.

Profesorul spune ca daca in fiecare sala de examen ar fi chemat un politist, nici elevii si nici profesorii n-ar mai incerca sa fraudeze examenul: "prezenta la examen a unui reprezentant al comunitatii locale ar rezolva aceasta situatie".

„Copii de elita pierd fiindca publicarea pe internet a probelor strica surpriza, dar asa toti se vor pregati mai bine”, constata dascalul.

Bacalaureatul 2006 a fost, de departe, cel mai fraudat examen. La Bucuresti, o ziarista sustinea ca a cumparat subiectele de pe strada, iar in tara, in mai multe licee, profesorii, elevii si parintii au platit bani buni pe variante de subiecte.

Constanta, spre exemplu, a avut in 2006 un procent de promovabilitate de 93%, iar zvonurile spuneau ca acesta ar fi meritul „supraveghetorilor distrati”.

Fraudarea Bacalaureatului 2006 este si motivul care l-a determinat pe fostul ministru, Mihail Hardau, sa aplice si el o „corectie” sistemului de invatamant: postarea pe internet a tuturor variantelor de subiecte de bacalaureat.

„Principala masura luata pentru a impiedica fraudarea examenelor a fost aceea de a pune, la liber, subiectele pe internet. Astfel, nimeni nu mai are de ce sa incerce sa cumpere variantele de subiecte pentru examen”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel Tomoni, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Educatiei.

Acesta spune ca, in rest, regulamentul ramane neschimbat. „Oricum se va gasi cineva care sa incerce sa copieze sau sa forteze pentru o nota mai mare, dar sa speram ca acest tip de incidente vor fi impiedicate”, a mai spus Tomoni.

Sursa: Hotnews.

Calendar Bacalaureat 2007


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole