5.15.2007

Cum sa va protejati de canicula - Traditia chinezeasca

Chinezii dau o mana de ajutor in razboiul cu canicula

Traditia milenara chineza arata ca exista doua modalitati principale prin care se pot evita efectele distrugatoare ale caldurilor toride: o nutritie adecvata si exercitiile de qigong (se citeste: cikung).

Printre principiile care ii domina de milenii pe chinezi in modul in care mananca, se numara si acela al continutului de energie al alimentelor. Exista 5 astfel de energii: neutra, racoroasa, calda, fierbinte, si rece. Daca, in timpul iernii ne intereseaza alimentele fierbinti si calde, care sa ne poata asigura o compensatie pentru frigul de afara, vara este anotimpul in care se impun mai multe alimente racoroase, reci si - eventual - neutre. Desigur, nu trebuie sa intelegem prin "alimente reci" toate alimentele pe care le consumam cand sunt scoase din frigider.

Ci, este vorba despre efectul alimentelor asupra corpului nostru, dupa ce au fost digerate. Nu ar fi rau sa adoptam si noi obiceiul de bea ceai negru chinezesc, foarte fierbinte, in perioadele cele mai toride, atunci cand este canicula. Acest fel de ceai este un bautura extrem de rece si este cu mult mai eficient decat alte bauturi pretinse a fi racoritoare. Oricat de mult v-ar placea astfel de bauturi, sa nu uitati ca ele doar va fac placerea de moment! Racoarea adevarata vine, de pilda, de la fructe precum: smochinele japoneze, perele, capsunile, merele, grapefruit, mandarinele, mango, si - binenteles! - pepenii rosii si galbeni. Toate sucurile naturale extrase din aceste fructe va pot satisface din plin dorinta de a va racori... In combinatie cu albusul oului de gaina, care este tot un aliment rece, se pot prepara spume din fructele mai sus mentionate.

Mancarurile care ar mai reduce din efectele marilor calduri ar putea fi preparatele din: oua de rata, varec (iarba de mare verde-rosiatica), alge de mare, iarba de mare, salata verde, branza de soia, dovlecei, cicoare, scoici (de mare si de apa dulce), ciuperci champignon, castraveti, vinete, lemn dulce, petale de crin alb, ficat de pui si de oaie, maghiran, menta, ridichi, rosii, grau si tarata de grau. Acestea va pot asigura mancaruri savuroase si racoritoare - chiar daca le mancati calde. Ar fi bine sa reduceti consumul de produse din grau, caci acestea va maresc aciditatea din organism.

Exercitiile de qigong menite sa aduca rapid starea de confort termic, in conditii de arsita, sunt greu de invatat fara indrumarea competenta a unui maestru. Puteti sa urmatorul exercitiu: va asezati la marginea unui scaun, cu talpile si genunchii departate la o latime de solduri, cu palmele pe genunchi, cu ochii inchisi; va reglati respiratia, profunda si prelungita, dupa care va veti imagina ca sunteti pe o insula, izolati, apasati de propriile stresuri. Inchipuiti-va atractia largului oceanului care va inconjoara si decideti "evadarea". Pe o imaginara pluta cu panze parasiti insula plina cu dureri, suferinte si aer fierbinte, irespirabil. Plutiti in bataia brizei oceanice si racoriti-va cu valurile albastre. In numai 4 - 5 minute puteti obtine starea de confort termic pe care o cautati atunci cand este canicula.

Cei care merg la plaja pe canicula trebuie sa fie foarte atenti. In 1998, cercetatoarea americana dr. Marianne Berwick (Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre, New York) demonstra ca utilizarea cremelor solare creste substantial riscul de cancer cutanat. Aceasta, din cauza ca cremele solare nu fac decat sa intarzie procesul de secretare a pigmentului de "bronzare" de catre celulele melanocite. Astfel, cei care folosesc cremele solare se expun un timp mai indelungat la soare, dorind colorarea pielii si crezandu-se totodata protejati. Stim, deja, ca stratul de ozon este din ce in ce mai subtire - permitand trecerea unei mari cantitati de raze ultraviolete A si B - ceea ce amplifica riscurile la care se supun de buna voie foarte multi doritori de bronz. La copii este si mai periculos, chiar daca sunt "imbibati" cu cremele cu indici ridicati de protectie.

Care ar fi solutia?
Taranii chinezi, poarta in timpul lucrului la camp acele palarii conice din paie cu diametru foarte mare. Orice s-ar intampla, capul trebuie protejat de excesul de radiatii solare. Cand trebuie sa lucreze fara palariile lor, ei isi ung pielea cu ulei de susan sau cu untura de porc in care se fierb niste plante echivalente cu musetelul nostru, salvie si arnica. Cu un astfel de unguent pielea este mult mai ferita de riscul arsurilor dar si de aparitia cancerelor de piele.

Daca, totusi, se intampla sa se produca arsuri atunci acestea pot fi tratate astfel: se tamponeaza pielea cu o carpa moale, inmuiata in lapte, sau, se aplica pe suprafata afectata felii de morcov, castraveti sau cartofi, sau se unge pielea cu suc de aloe vera.

Ca un tratament de refacere a pielii arse, va propun o reteta antica: se pun cateva felii de dovleac intr-un vas de lut si se ingroapa in pamant pentru 6-10 zile. In acest timp dovleacul putrezeste si se lichefiaza. Acel lichid se aplica pe piele, ajutand la refacerea completa a tesuturilor lezate de orice arsura. Mai rapida, este combinatia dintre branza de soia si zahar. Se amesteca bine si se aplica pe piele. Sau, se bate un albus de ou cu 1 lingura de ulei de susan si se aplica pe piele de 2 ori pe zi.
Si, un sfat foarte important: atunci cand stiti ca va expuneti mai mult la soare, consumati mai multe alimente bogate in vitamina C, proteine si lichide.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole