5.15.2007

Canicula produsa de incalzirea globala

Canicula va fi anul acesta una din problemele foarte grave ale Romaniei si nu numai, vom suferii cu totii de o caldura sufocanta si sunt sanse mari ca temperaturile sa ajunga si la 50 grade Celsius.

Cum sa ne protejam de canicula

Ministerul Sănătăţii Publice recomanda populaţiei pentru ca, în zilele cu temperaturi ridicate, caniculare, să respecte recomandările medicilor pentru a-şi proteja starea de sănătate.

Astfel, este necesar ca persoanele in varsta, copiii şi bolnavii de afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite frecventarea locurilor aglomerate si deplasările în spaţiu liber. Pentru acestia, canicula are efecte mult mai vizibile.

În cazul expunerii la soare, trebuie neaparat sa se foloseasca mijloace de protecţie (ochelari de soare, pălării, umbrele, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise).

Pentru această perioadă, medicii recomandă sporirea consumului de lichide ( in jur 2-4 litri pe zi) şi evitarea unei alimentaţii bogate în grăsimi animale. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea şi de băuturi alcoolice pentru a nu se resimti prea tare canicula.

Atunci cand este canicula, duşurile şi băile cu apă la temperatura pielii trebuie să fie cat mai frecvente.

În perioadele cele mai calde din zi nu trebuie făcut un efort fizic susţinut. Pe şantierele de construcţii, in agricultură, în halele industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzătoare, activitatea se va desfăşura, pe cat posibil, numai dimineaţa şi seara.

Pe timp de canicula trebuie să fie luate măsuri speciale de prevenire a riscurilor pentru sănătate la personalul care activeaza în sectoarele cu temperatură ridicată şi cu radiaţii calorice, cum sunt furnalele, laminoarele la cald sau cuptoarele.

In conformitate cu legea romaneasca, angajatorii trebuie să modifice programul de lucru în condiţiile impuse de temperaturile ridicate şi să distribuie angajaţilor cantităţi suficiente de apă minerală.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul masinelor parcate la soare şi nici nu trebuie transportati pe distante mari în autoturisme fără climatizare.

Cei in varsta, în special cei cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate in perioadele de canicula ale zilei.

În următoarea perioada, spun meteorologii, zilele vor fi din ce in ce mai calde, iar temperaturi de 35 - 40 de grade vor deveni "obisnuite".

La inceputul lunii mai mercurul termometrelor a urcat cu 10 grade mai mult decât de obicei pentru perioada aceasta a anului. Valorile medii multianuale ale temperaturii maxime din luna mai ar trebui sa se încadreze între 18 grade C şi 24 grade C.

Recorduri la Canicula

Cea mai ridicata temperatura maxima a lunii mai s-a înregistrat la statia Marculesti, in Baragan, in anul 1950, valoarea fiind de 40,8°C. Pe cele mai înalte creste montane, la Vf. Omu, cea mai ridicata temperatura lunara de 16,6°C s-a produs in 1986, in timp ce în zilele de 12 şi 13 mai 2007 nu s-au depasit 7 grade. Printre anii cu temperaturile cele mai ridicate pot fi enumerati 1908, cu 35,6°C la Drobeta Turnu-Severin, 1925, cu 35,5°C la Iaşi şi 35°C la Arad, 1950, cu 36.6°C la Bucuresti Filaret, 36,2 °C la Galati, şi 34,6°C la Deva, 1969, cu 30,5°C la Miercurea-Ciuc, 36,9°C la Constanta, şi 2003, cu 38°C consemnate in Baragan inca de la inceputul lunii, în ziua de 3 mai. Asociate invaziilor de aer cald, în luna mai s-au inregistrat si nopti tropicale, una dintre cele mai calde nopti fiind cea de 21 mai 1996, când la Constanţa temperatura minima nocturna a fost de 22,8°C, iar la Bucuresti Filaret, de 20,2°C. La Bucuresti, cele mai ridicate temperaturi din sirul de observatii al statiei meteorologice pentru zilele de 12 şi 13 mai au fost de 35,4°C respectiv 36,1°C.

Incalzirea globala = > Canicula (de aceea este foarta importanta incalzirea globala si cum poate fi stopata aceasta)

Incalziriea globala ii va obliga pe oameni sa emigreze

Cel puţin un miliard de persoane, adică 1 locuitor al planetei din 7, ar putea fi fortati sa isi părăsească locuinţele, în următorii 40 de ani, din cauza schimbarilor climatice produse de incalzirea globala.

Efectele schimbarilor climatice produse de incalzirea globala influenţează deja migraţia oamenilor la nivel mondial, susţine un raport realizat de fundaţia Christian Aid. Acest raport mai arată că în următorii 40 de ani mai mult de un miliard de persoane şi-ar putea părăsi caminele din cauza schimbărilor climatice. Raportul se bazează pe ultimele cifre prezentate în studiile oficiale al Naţiunilor Unite şi arată că viata ar putea deveni insuportabila pentru om in zone ca Orientul Mijlociu, Sahara si sudul Asiei.

Migratie fortata

Conform organizatiei Christian Aid, lumea va suferi cea mai impresionantă migratie fortata din intreaga existenta umana. "Migraţia forţată este acum cea mai urgentă ameninţare care planează asupra statelor sărace", a declarat John Davison, principalul autor al raportului. "Schimbarea climatica este cea mai ampla, cea mai infricosatoare si cea mai mare necunoscută in aceasta ecuatie", mai spune John Davison. Pana in prezent, aproximativ 155 de milioane de oameni şi-au părăsit casele, ca urmare a războaielor, a dezastrelor naturale şi a dezvoltării anumitor proiecte. Cifra ar putea creşte până la un miliard, deoarece până la 850 de milioane de persoane riscă să rămână fără apă potabilă în zonele în care locuiesc ca urmare a efectelor produse de incalzirea globala.

Autorii raportului constientizeaza faptul ca cifrele nu sunt certe. Cu toate acestea ei susţin necesitatea luării unor măsuri cat mai rapid. "Lipsa de cunoştinţe vaste în acest domeniu nu trebuie să conducă la neglijarea a ceea ce putem face acum pentru prevenirea strămutărilor şi la ajutorarea oamenilor care deja suferă", sustin autorii raportului. In acelasi timp, "cea mai bună metodă de a reduce vulnerabilităţile oamenilor este de a reduce saracia globala", se mai specifica in raport.

Guvernele occidentale sunt constiente de faptul ca incalzirea globala este şi o problemă de securitate. Margaret Beckett, secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, a ridicat deja această problema in cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, tema fiind dezbătută şi la nivelul UE.

O tema care pana acum nu a fost luata prea in serios din ratiuni economice, cum ar fi incalzirea globala, va fi din ce in ce mai supusa dezbaterilor publice si polemicilor legate de cauzele sale, insa un lucru este cert, ne vom schimba cu totii sub influenta acestui factor...

Canicula si seceta din zilele astea este doar inceputul.

Traditia chinezeasca iti spune cum sa te protejezi de canicula.


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole