5.03.2007

Constructii cu materiale neconventionale

Alternativa la locuintele construite din materiale traditionale sunt cele prefabricate, din materiale alternative, mai ieftine si mai usor de asamblat.

In constructii, conceptul de casa, la majoritatea romanilor, contine zidarie si beton, pereti trainici si stalpi de sustinere puternici. Cu toate acestea, piata de constructii de locuinte din Romania incepe sa importe modele occidentale, acestea facand istorie pe pietele occidentale de constructii.

Au aparut, in ultimii ani, casele prefabricate, din lemn si placi din fibre orientate de tip OSB, fostul PAL. Avem si constructii tip sandvis, cu structura din lemn, invelite cu lambriu sau OSB si izolate pe interior cu vata de sticla.

Modelul canadian de constructii, cel cu pereti din gips-carton, a inceput sa fie adoptat si la noi, la fel casele din calupuri de polistiren expandat, in care se toarna beton ca intr-un cofraj. Ideea de casa din materiale neconventionale incepe sa ii surada si cetateanului roman in primul rand datorita pretului, care poate ajunge si la jumatatea celui pentru o constructie din materiale traditionale si, totodata, din cauza gradului suplimentar de confort termic. Constructii-le de acest gen sunt mult mai eficiente si retin caldura mult mai bine decat constructii-le din materiale clasice.

Pentru aceste constructii ar putea fi de ajuns si doi oameni

Un nou sistem incepe sa se impuna pe piata de constructii. Importat din America, sistemul de constructie Amvic este un sistem de cofraje termoizolante, care are ca scop formarea peretilor din beton, de tip monolit. Aceste cofraje sunt alcatuite din doua panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur. Sistemul combina izolatia termica efectiva a polistirenului expandat cu avantajele unui perete monolitic de beton armat. O casa construita pe acest sistem este cu pana la 300% mai eficienta termic decat una construita pe sistemul traditional de zidarie.

Amvic este un sistem mai rapid de constructie, astfel ca doi oameni pot construi pe zi 100 de mp de zid cu turnarea betonului cu tot.

Pretul unei case pe sistem Amvic, la rosu, este intre 120 si 200 de euro/mp, in functie de suprafata casei.

Constructii prefabricate din lemn

Sistemul de constructii prefabricate din lemn nu este necunoscut la noi, el a inceput sa fie folosit inca din anii ‘60. Pentru satisfacerea nevoilor de locuinte, Institutul National al Lemnului a inceput sa realizeze in sistem industrializat locuinte din lemn. Proiectarea acestora s-a facut in colaborare cu partea canadiana, respectandu-se suprafetele mari practicate in Vest: dormitor 20-30 mp, living 60-100 mp. Acum, au aparut in tara fabrici de profil care livreaza materialele prefabricate si la cerere asigura si montarea lor.

In Harghita, zona cunoscuta pentru traditia lemnului, se contruiesc case dupa model occidental de ani de zile. In comuna Ciumani, firma de constructii Apicom livreaza case prefabricate la preturi tot mai accesibile. Constructiile tip canadian au schelet de rezistenta, acoperit pe ambele parti cu lambriu, cu posibilitatea inlocuirii lambriului cu carton ipsos.

Pretul unei astfel de case este cuprins intre 110 si 140 euro/mp. Lemnul este ignifugat pentru a fi mai elastic si este tratat pentru a rezista la incendiu. Timpul de constructie al unei case din lemn este de maximum o luna. O constructie din materiale traditionale se ridica in minimum doua luni.

Constructii de 110 mp la doar 20.000 de euro.

O casa simpla, cu doua dormitoare, camera de zi, bucatarie si baie, cu pod mansardabil cu o suprafata totala de 110 mp. Tamplaria este tip termopan cu rama din lemn, baia si bucataria fiind echipate complet, inclusiv cu gresie si faianta. Apa calda este obtinuta de la un boiler de 100 de litri, incalzirea fiind facuta de calorifere legate la o centrala termica individuala cu lemne. Instalatia electrica are un aer modern, cu aplice si spoturi montate pe tavan.

Toate aceste lucrari pot fi facute cu voluntari, oameni fara specializare in constructii. Acest lucru este posibil datorita sistemului simplu dupa care este construita o asemenea locuinta, cu structura din lemn si pereti captusiti cu vata minerala (care asigura si izolarea termica). Pretul unei astfel de locuinte este 20.000 de euro cu tot cu mansarda. Costurile sunt la jumatate fata de constructii-le din caramida sau BCA.

Americanii fac istorie din „peretii de carton“

Aproximativ 90% din constructii-le proprietate privata din nordul Americii au structura de rezistenta din lemn. Stilul lor constructiv imbina solutii simple si moderne care le confera numeroase avantaje fata de constructii-le din caramida sau BCA. In SUA si Canada, alegerea acestui stil constructiv se bazeaza pe foarte multe cercetari efectuate asupra rezistentei, confortului termic, sanatatii si protectiei mediului, cum ar fi: rezistenta la seisme de peste 8,5 grade Richter, cheltuieli energetice reduse, asigurarea confortului termic indiferent de clima, umiditate interioara optima, preturi avantajoase, timp de executie redus, renovari si remodelari usoare.

Parti bune si parti proaste pentru constructii-le cu materiale neconventionale

Avantaje constructii cu materiale neconventionale:
- Rapiditatea constructiei
- Preturi mai mici - 150-250 euro/mp construit
- Elasticitatea lemnului, care nu permite aparitia fisurilor in pereti, amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice
- Randament termic ridicat

Dezavantaje constructii cu materiale neconventionale:
- Fundatia, la casele din prefabricate, nu este asigurata de furnizor, ceea ce reprezinta un cost suplimentar
- Rezistenta in timp mai mica
- Necesitatea izolarii fonice a podelelor
- Costuri suplimentare pentru ignifugarea materialului lemnos pentru rezistenta la foc
- Casele din lemn sunt considerate destul de greu de revandut din cauza reticentei oamenilor.

Daca doriti sa aflati mai multe despre acest subiect folositi Google Search


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Un comentariu:

Anonim spunea...

Si dupa constructie trebuie sa alegem ce fel de vopsea lavabila folosim la interior

Alte articole