Parlamentul European a adoptat miercuri reglementarea privind reducerea tarifelor de roaming. Reglementarea, intens discutata in ultimul an la nivelul UE, va intra in vigoare la sfarsitul acestei veri, transmite Reuters.
Potrivit reglementarii adoptate miercuri, plafonul maxim al apelurilor date trebuie sa fie de 49 de eurocenti, iar al celor primite de 24 in primul an, urmand sa scada progresiv la 46, respectiv 22 de eurocenti in cel de-al doilea an si la 43, respectiv 19 in cel de-al treilea an.
“Este o zi importanta pentru consumatori, indifferent daca sunt turisti sau calatoresc in interes de serviciu ... facturile lor telefonice vor scadea”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.
“Noua reglementare va roteja marea masa a consumatorilor, care pana in prezent erau facturati prea mult cand calatoreau peste hotare”, a adaugat comisarul european.
Joachim Wuermeling care a vorbit in plenul Parlamentului in numele presedintiei germane a UE, a spus europarlamentarilor ca spera ca statele membre sa is idea acordul asupra acestei reglementari pana in data de 29 iunie.
Operatorii de telefonie mobila vor avea la dispozitie aproximativ o luna pentru a anunta noile tarife, care ar urma sa intre in vigoare la finele lunii august.
Viviane Reding a avertizat ca Uniunea Europeana ar putea reglementa si transmisiile de date prin intermediul telefonului mobil, precum SMS si MMS, daca preturile nu vor scadea.
“Operatorii ar trebui sa priveasca foarte atent acest semnal si sa scada preturile singuri pentru a evita impunerea unei alte reglementari”, a mai spus Reding.
Noile preturi vor fi aplicate doar convorbirilor internationale, date sau primite, intre oricare dintre cele 27 de tari ale Uniunii Europene.
Romania saluta scaderea tarifelor de roaming
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor saluta adoptarea regulamentului tarifelor de roaming de catre Parlamentul European.
Potrivit unui comunicat al MCTI, in data de 7 iunie 2007 Consiliul Uniunii Europene se va reuni la Luxemburg pentru a adopta regulamentul privind reducerea tarifelor de roaming. Romania, prin Zsolt Nagy, ministrul telecomunicatiilor, va vota in favoarea acestui regulament.
Acesta va intra in vigoare in ziua imediat urmatoare publicarii acestuia in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Regulamentul obliga operatorii ca in termen de o luna de la intrarea sa in vigoare sa isi informeze consumatorii in privinta tarifului actual al serviciului de roaming si despre tarifele prevazute de noul regulament, urmand ca acestia din urma sa decida in termen de 2 luni asupra tarifelor pe care le prefera.
Daca in decursul acestei perioade nu isi exprima nicio optiune atunci consumatorul este trecut automat pe tarifele prevazute de noul Regulament.
Orange crede ca aceasta reglementare va genera probleme pe piata
Potrivit reprezentantilor Orange Romania modul in care a fost facuta aceasta reglementare va genera probleme pe piata, desi initiativa de a oferi tarife de roaming reduse este justificabila.
“In opinia noastra problemele vor aparea datorita urmatoarelor cauze: reglementarea va alinia in mod artificial tarifele de roaming ale tuturor operatorilor, eliminind practic competitia de pe piata, iar nivelele de tarife sunt stabilite in mod arbitrar, fara un calcul temeinic al costurilor sau al impactului reglementarii”, se arata in comunicatul Orange.
“Orange Romania va respecta prevederile actului legislativ votat. In acelasi timp insa, atragem atentia ca supra-reglementarea reprezinta o interventie in economia de piata si nu poate reprezenta o solutie pe termen lung”, se mai arata in comunicatul operatorului.
Zapp: ajustarea de pret va fi una mai usoara in cazul nostru
Carmen Lazar, purtatorul de cuvant al Zapp, a declarat pentru HotNews.ro ca „tarifele de roaming oferite de Zapp sunt orientate pe costuri si sunt mult mai mici decat majoritatea ofertelor similare de pe piata, acest serviciu fiind pentru noi unul cu valoare adaugata mai degraba decat o sursa importanta de venit".
"Datorita faptului ca tarifele noastre de roaming in zona UE sunt apropiate de cele impuse de noile reglementari, ajustarea de pret va fi una mai usoara in cazul nostru”, a mai spus Carmen Lazar.
Cosmote: Implementarea din acest an a reglementarilor ar putea avea efecte disproportionate la nivelul pietei locale
Reprezentantii Cosmote Romania au precizat ca operatorul va lua toate masurile necesare sa se asigure ca persoanele care calatoresc beneficiaza de aceleasi conditii prevazute in reglementarile privind tarifele de roaming ca si restul cetatenilor europeni, in functie de implementarea reglementarilor si in Romania.
"Cosmote va respecta deciziile autoritatilor de reglementare din Romania, desi implementarea din acest an a reglementarilor Uniunii Europene in ceea ce priveste roamingul ar putea avea efecte disproportionate in defavoarea operatorilor la nivelul pietei locale", a declarat Tereza Valcan, corporate affairs manager Cosmote, pentru HotNews.ro.
Vodafone sustine ca a scazut deja unele tarife
Reprezentantii Vodafone au precizat pentru HotNews.ro ca clientii sai pot beneficia deja de un tarif mediu pentru convorbirile in roaming cu peste 40% mai scazut decat in vara anului 2005, insa operatorul nu face nici o precizare in legatura cu viitoarele tarife practicate.
De asemenea clientii Vodafone care au optat deja pentru programul Passport pot ramane in continuare pe aceste planuri tarifare si nu vor fi obligati sa treaca la euro-tariful impus de Parlamentul European, potrivit clauzei "opt-in" care prevede posibilitatea ca utilizatorii sa-si exprime optiunea privind alegerea planului tarifar de roaming. (Hotnews)