5.29.2007

Cristian Mungiu este acuzat de plagiat

Nici nu a apucat Cristian Mungiu sa-si savureze Marele Premiu obtinut la Cannes, ca la adresa lui a aparut prima contestatie. Prozatorul Dan Mihu il acuza pe Cristian Mungiu de copierea ideii care sta la baza filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Anul trecut, Dan Mihu a participat la concursul de scenarii organizat de HBO, cu o lucrare avand un subiect similar cu cel al filmului lui Mungiu. In urma jurizarii, scenariul lui Mihu a fost declarat castigator, iar printre membrii juriului care au evaluat lucrarile inscrise s-a numarat si Cristian Mungiu. Nici regizorul premiat la Cannes si nici producatorul sau nu dat nici un raspuns presei la acuzele lui Mihu.

Citeste scenariul si cateva cronici ale lucrarii "Sa iubesti si sa tragi apa" scrise de Dan Mihu

In cursul zilei de luni, Mihu a transmis un mail catre mai multi reprezentanti ai presei, in care il acuza pe Cristian Mungiu ca a „a preluat exact tema propriului meu scenariu, premiat chiar de domnia-sa in vara anului trecut la concursul de scenarii originale HBO 2006”.

„E foarte putin probabil ca acest subiect sa fie tratat de doi barbati in acelasi timp, mai ales ca este o tema pe care femeile ar intelege-o mult mai usor. Stiu ca voi fi considerat ranchiunos si frustrat, insa vreau sa-mi fac publica opinia” a declarat Mihu.

Acesta considera ca cea mai potrivita atitudine ar fi fost ca Cristian Mungiu sa-l contacteze pentru a prelua idei din scenariu, sau, mai mult, pentru a-l dezvolta impreuna.

In opinia lui Mihu, una din secventele de mare impact din film il constituie imaginea violenta a unui avorton abandonat in baie, scena care se regaseste si in filmul lui Cristi Mungiu. (Hotnews)

Se pare ca romanii tot romani raman, nu stiu ce sa cred, dar nu este exclus ca, Cristian Mungiu sa se fi inspirat cat de cat, voit sau nu...


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole