Agentia de Credite pentru Studenti este o mare teapa
"Am introdus in proiectul privind Legea invatamantului superior o noutate cu referire la Agentia de Credite pentru Studenti, care va fi infiintata intr-un viitor apropiat si care se va ocupa de sprijinirea financiara a studentilor", a anuntat Cristian Adomnitei, ministrul educatiei si cercetarii. Desi toata lumea a inteles ca este vorba de formarea unei noi banci care va gestiona un fond al statului si de la care studentii se pot imprumuta pentru a se intretine pe durata studiilor universitare, lucrurile stau cu totul altfel. "Pornind de la dificultatea de obtinere de credite si de la nevoile tinerilor care nu se pot intretine pe durata studiilor universitare, ministrul Adomnitei a decis sa se infiinteze, prin Hotarare de Guvern si dupa promulgarea Legii invatamantului superior o agentie care administreaza fondul de garantare constituit. Aceasta agentie va elibera polite de asigurare. Prin aceste polite, studentii pot ridica credite de la banci, in baza reglementarilor stipulate de Legea creditelor. Termenul scadent, adica plata primei rate, incepe odata cu angajarea tinerilor, dupa finalizarea studiilor", ne-a precizat Anisoara Stefanescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei. Mai exact, aceasta agentie primeste un fond de la bugetul de stat, fond care va deveni garantul imprumuturilor facute de la banci. In conditiile in care persoana debitoare pleaca in lume si nu mai restituie niciun leu din imprumut, atunci statul va fi cel care va suporta imprumutul. In opinia inspectorilor de specialitate de la minister, ar trebui reglementate conditiile de eliberare a politelor, conditii care in prezent nu au fost formulate.
"Statul trebuie sa suporte dobanzile"
Desi au recunoscut ca aceasta intentie a ministrului educatiei este una buna, ea va ramane doar pe hartie, deoarece, asa cum sustin asociatiile de specialitate, acest demers este imposibil de pus in practica. "Nu este rea propunerea ministrului, insa nu vad cum se poate aplica ca statul sa nu fie in pierdere. In primul rand, acesti bani trebuie capitalizati si nu vad cum acesti bani din imprumuturi vor putea fi recuperati dupa trei ani, atat cat dureaza un ciclu de studii. Ar trebui ca aceasta creditare sa se efectueze, de exemplu, prin CEC, deoarece principalul actionar este statul. Ni se pare ca o linie de creditare prin CEC este valabila. Formarea unei asemenea agentii presupune niste fonduri uriase. Nu este indeajuns sa creezi o singura agentie, ci 20 de filiale ale aceluiasi organism, tot atatea cate centre universitare sunt", ne-a declarat Gheorghe Radulescu, secretarul general al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatiei. Prezent la sedintele "Gardianului", prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, a sustinut ideea ca ministrul educatiei sa preia modelul olandez: "Statul nu trebuie sa intervina, dar sa sustina dobanzile, asa cum se procedeaza in Olanda, acolo unde tinerii platesc timp de 10 ani dupa terminarea studiilor, iar statul suporta plata dobanzilor".
Sursa: Gardianul.
Sfatul meu pentru cei care vor sa isi faca niste credite inca din studentie este sa apeleze la ele doar daca vor sa investeasca sau sa isi plateasca studiile, nu pentru masini, haine si/sau alte "cumparaturi", altfel vor avea destule probleme...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu