7.13.2007

www.geni.com - Arborele Geni-alogic

Comunitati pe Net se pot dezvolta practic in jurul oricarui gen de interes. Chiar si in jurul interesului, strict personal, pentru propriul arbore genealogic.

La primul pas dupa incarcarea paginii web, cel atras de istoria propriei familii va trebui sa isi scrie numele si apoi numele parintilor, in doua casete care vor fi ulterior legate de alte casete, cu numele rudelor din ce in ce mai indepartate. Dupa cateva minute, ecranul va fi umplut de casete roz (pentru linia feminina a ascendentei) si albastre (pentru barbatii din familie), care ilustreaza arborele genealogic al utilizatorului. La introducerea fiecarui nume de membru al familiei exista posibilitatea de a-i preciza acestuia si adresa de e-mail. In acest caz, ii va fi trimis automat un mesaj, cu invitatia de a se alatura jocului si a adauga noi „ramuri“ in arborele genealogic. Proprietarii site-ului spera chiar ca in timp, daca acest serviciu se va dovedi suficient de popular, majoritatea profilurilor vor fi conectate unele cu altele, mergand foarte departe in timp. Deja in sase luni de la lansare, cinci milioane de persoane si-au insirat aici lista de antecesori. O facilitate noua permite chiar gasirea membrilor familiei prin introducerea unei secvente din codul ADN. Din pacate insa, numarul celor care cunosc aceasta informatie este inca foarte mic si nu se stie cati ar gasi atractiva ideea de a-si incredinta spatiului virtual secretele biologice. Deocamdata, pentru a facilita comunicarea, site-ul are integrat un serviciu de e-mail care poate fi folosit doar pentru a coresponda cu membrii familiei. Orice alta persoana care nu e mentionata in casetele ce alcatuiesc arborele genealogic este imposibil de contactat prin aceasta metoda. Partial, site-ul este un succes, pentru cei cinci milioane de oameni atrasi, dar mai ales pentru investitorii convinsi ca faima serviciului se va raspandi pe cale virala. Inainte de lansare, un fond de investitii a oferit o finantare de pornire de 1 milion de dolari, iar ulterior un altul a oferit 10 milioane pentru doar 10% din compania americana care controleaza site-ul. Valoarea site-ului a fost astfel fixata de cumparator la 100 de milioane de dolari, la abia doua luni de la lansare.

Geni.com ramane pentru moment gratuit, iar fondatorii (intre care un fost director al PayPal) spun ca in viitor vor alege modelul incasarilor din publicitate. Dar pana atunci nu se pot plange de lipsa resurselor financiare. Pana la urma, daca cele 10 milioane de la fondul de investitii se epuizeaza, fondatorii n-au decat sa trimita si ei e-mail-uri catre membrii familiei.

Sursa: Business Magazin


Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy

Niciun comentariu:

Alte articole